Poznaj swoją musztardę

musztarda

Poznaj swoją musztardę

Któż nie zna musztardy? Ten zimny sos jest znany ludzkości co najmniej od czasów starożytnego Rzymu, gdzie – słusznie – przypisywano jemu właściwości lecznicze. W Polsce znamy ją od czasów wojen napoleońskich. Musztarda uśmierza dolegliwości żołądkowe, pomaga przy zaparciach, profilaktycznie – działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, uzupełnia braki substancji odżywczych i działa relaksacyjne.

Sekretem tych wszystkich korzystnych właściwości musztardy jest gorczyca, a konkretniej zawartemu w niej związkowi – synapinie. Dzięki niej musztarda jest nie tylko gorzka, ale właśnie posiada szereg leczniczych właściwości. Sama gorczyca dzieli się na klika gatunków różniących się m.in. intensywnością smaku, z czego najostrzejsza jest gorczyca sarepska a najłagodniejsza biała.

Wyróżniamy różne rodzaje musztard:

musztarda stołowa – jasna, łagodna lub lekko pikantna

musztarda sarepska – średnio ostra, powstaje z gorczycy sarepskiej uprawianej głownie w Rosji

musztarda delikatesowa – łagodna o kremowej konsystencji

musztarda Dijon – ostra w smaku, zamiast octu powinno używać się białego wina (oryginalnie moszczu winnego)

musztarda francuska – z całymi ziarnami gorczycy, z dodatkiem octu winnego czy nawet wina, delikatna w smaku

musztarda bawarska – pikantna, lekko słodka, idealna do kiełbasek np. frankfurterek

musztarda słodka – ciemna barwa i słodki smak

musztarda kremska – słodka, delikatna w smaku, bardzo drobno mielona

musztarda rosyjska – bardzo pikantna i ostra, z dodatkiem czarnej gorczycy

musztarda czeska – ostry smak w połączeniu z kroplą słodyczy

Z czego możemy jeszcze wyróżnić musztardy smakowe/z dodatkami:

musztarda chrzanowa – z dodatkiem chrzanu, w jasnym kolorze.

musztarda miodowa – delikatna, łagodna, słodkawa, z dodatkiem prawdziwego miodu

I inne – w zależności od kreatywności marketingowców (np. ze śliwką czy smażoną cebulką).

Musztarda jest produktem niskokalorycznym – 100 g to przeważnie 80-160 cal w zależności od jej rodzaju, więc biorąc pod uwagę jej inne właściwości – jest wskazana dla osób przebywających na diecie jako alternatywa dla innych, bardziej tuczących sosów.

Musztarda jest nieodzownym składnikiem sosów vinegert, dipów warzywnych czy marynat do mięs, osobno znakomicie komponuje się z różnego rodzaju przystawkami, mięsami, serami.