TORTILLA 🌯? A JAK TO ZAWIJAĆ?

Tortilla, tak jak ludzie – ma wiele form 🙂 I czuje się najlepiej, kiedy jej wnętrze jest szczelnie owinięte. Jeśli kiedykolwiek mieliście problemy z zawinięciem tortill – ten krótki poradnik jest właśnie dla Ciebie!

1. Wybierz dużą tortillę (minimum 20 cm)

Możesz spróbować z mniejszą, ale będzie to o wiele trudniejsze. Upewnij się, że tortilla jest miękka, nie zeschnięta (w przeciwnym przypadku może popękać!). Jeśli wyjmujesz ją z lodówki lub otwierasz nowe opakowanie – niegłupim pomysłem jest ją podgrzać chwilkę w np. kuchence mikrofalowej (im bardziej miękka tym łatwiej ją zawijać!) – cel jest jeden – za wszelką cenę unikamy uszkodzenia/porwania tortilli – przecież chodzi nam o to, by nadzienie pozostało wewnątrz, nieprawdaż?

1_tortilla_zawijanie

2. Sztuka nie przesadzenia z nadzieniem

Nadzienia nie można użyć za dużo! Wiem – kusi, ale nie ma to sensu – to prosta droga do zniszczenia tortilli. Jeśli myślisz, że jest idealnie – prawdopodobnie jest go za dużo 😉 Cała sztuka polega na ułożeniu nadzienia poniżej połowy tortilli i pozostawienia paru centymetrów po bokach. 

2_tortilla_zawijanie

3. Zaginamy boki!

Zaginamy boki by niemalże się dotykały – no, możemy zostawić między nimi z 3-5 cm w zależności od wielkości placka, tak by było widoczne nadzienie.

3_tortilla_zawijanie

4. Rolujemy, rolujemy, rolujemy…

Ponownie zaginamy – tym razem dolną krawędź tak by zagięcie przypadało na dolną krawędź nadzienia nadzienie i zawijamy w taki sposób, by nadzienie jak najściślej przylegało do placka – ale nie przesadzamy – nie chcemy porwać tortilli. W ten sposób przygotowana tortilla się nie odwija, przylega ściśle do nadzienia, spokojnie można ją także przekroić – nic ze środka nie powinno wypaść.

4. Ostatni krok

Poszukaj przepisu w Kulinarnym Kąciku Prima np. na buritto i ciesz się przygotowanym przez siebie daniem!