TORTILLA ­čî»? A JAK TO ZAWIJA─ć?

Tortilla, tak jak ludzie – ma wiele form ­čÖé I czuje si─Ö najlepiej, kiedy jej wn─Ötrze jest szczelnie owini─Öte. Je┼Ťli kiedykolwiek mieli┼Ťcie problemy z zawini─Öciem tortill – ten kr├│tki poradnik jest w┼éa┼Ťnie dla Ciebie!

1. Wybierz du┼╝─ů tortill─Ö (minimum 20 cm)

Mo┼╝esz spr├│bowa─ç z mniejsz─ů, ale b─Ödzie to o wiele trudniejsze. Upewnij si─Ö, ┼╝e tortilla jest mi─Ökka, nie zeschni─Öta (w przeciwnym przypadku mo┼╝e pop─Öka─ç!). Je┼Ťli wyjmujesz j─ů z lod├│wki lub otwierasz nowe opakowanie – nieg┼éupim pomys┼éem jest j─ů podgrza─ç chwilk─Ö w np. kuchence mikrofalowej (im bardziej mi─Ökka tym ┼éatwiej j─ů zawija─ç!) – cel jest jeden – za wszelk─ů cen─Ö unikamy uszkodzenia/porwania tortilli – przecie┼╝ chodzi nam o to, by nadzienie pozosta┼éo wewn─ůtrz, nieprawda┼╝?

1_tortilla_zawijanie

2. Sztuka nie przesadzenia z nadzieniem

Nadzienia nie mo┼╝na u┼╝y─ç za du┼╝o! Wiem – kusi, ale nie ma to sensu – to prosta droga do zniszczenia tortilli. Je┼Ťli my┼Ťlisz, ┼╝e jest idealnie – prawdopodobnie jest go za du┼╝o ­čśë Ca┼éa sztuka polega na u┼éo┼╝eniu nadzienia poni┼╝ej po┼éowy tortilli i pozostawienia paru centymetr├│w po bokach.┬á

2_tortilla_zawijanie

3. Zaginamy boki!

Zaginamy boki by niemal┼╝e si─Ö dotyka┼éy – no, mo┼╝emy zostawi─ç mi─Ödzy nimi z 3-5 cm w zale┼╝no┼Ťci od wielko┼Ťci placka, tak by by┼éo widoczne nadzienie.

3_tortilla_zawijanie

4. Rolujemy, rolujemy, rolujemy…

Ponownie zaginamy – tym razem doln─ů kraw─Öd┼║ tak by zagi─Öcie przypada┼éo na doln─ů kraw─Öd┼║ nadzienia nadzienie i zawijamy w taki spos├│b, by nadzienie jak naj┼Ťci┼Ťlej przylega┼éo do placka – ale nie przesadzamy – nie chcemy porwa─ç tortilli. W ten spos├│b przygotowana tortilla si─Ö nie odwija, przylega ┼Ťci┼Ťle do nadzienia, spokojnie mo┼╝na j─ů tak┼╝e przekroi─ç – nic ze ┼Ťrodka nie powinno wypa┼Ť─ç.

4. Ostatni krok

Poszukaj przepisu w Kulinarnym K─ůciku Prima np. na buritto i ciesz si─Ö przygotowanym przez siebie daniem!