TORTILLA 🌯? A JAK TO ZAWIJAĆ?
Tortilla, tak jak ludzie – ma wiele form 🙂 I czuje się najlepiej, kiedy jej wnętrze jest szczelnie owinięte. Jeśli kiedykolwiek mieliście problemy z zawinięciem tortill – ten krótki poradnik jest właśnie dla Ciebie!
1. Wybierz dużą tortillę (minimum 20 cm)
Możesz spróbować z mniejszą, ale będzie to o wiele trudniejsze. Upewnij się, że tortilla jest miękka, nie zeschnięta (w przeciwnym przypadku może popękać!). Jeśli wyjmujesz ją z lodówki lub otwierasz nowe opakowanie – niegłupim pomysłem jest ją podgrzać chwilkę w np. kuchence mikrofalowej (im bardziej miękka tym łatwiej ją zawijać!) – cel jest jeden – za wszelką cenę unikamy uszkodzenia/porwania tortilli – przecież chodzi nam o to, by nadzienie pozostało wewnątrz, nieprawdaż?

2. Sztuka nie przesadzenia z nadzieniem
Nadzienia nie można użyć za dużo! Wiem – kusi, ale nie ma to sensu – to prosta droga do zniszczenia tortilli. Jeśli myślisz, że jest idealnie – prawdopodobnie jest go za dużo 😉 Cała sztuka polega na ułożeniu nadzienia poniżej połowy tortilli i pozostawienia paru centymetrów po bokach.

3. Zaginamy boki!
Zaginamy boki by niemalże się dotykały – no, możemy zostawić między nimi z 3-5 cm w zależności od wielkości placka, tak by było widoczne nadzienie.
