Wołowina po burgundzku

wolowina_po_burgundzku

Składniki:

– 800 g wołowiny bez kości,

– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,

– 1 szklanka bulionu wołowego,

– 300 g boczku wędzonego,

– 6 szalotek,

– 2 marchewki,

– 300 g pieczarek,

– liść laurowy,

½ pęczka tymianku,

– sól, pieprz (grubo zmielony) do smaku,

– oliwa lub olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o długości 4-5 cm i ewentualnie oczyścić z błon. Następnie przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron tak, by kawałki mięsa się nie stykały.

Następnie należy dodać pokrojoną w grubsze plasterki marchew oraz liść laurowy, zalać winem i bulionem. Całość dusić około 90 minut na wolnym ogniu.

Szalotki należy obrać i podsmażyć wraz z pieczarkami (jeśli są małe można zostawić w całości, jeśli większe należy pokroić je w grubsze plasterki). Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na osobnej patelni.

Do duszącej się wołowiny po około 90 minutach dodać szalotkę z pieczarkami i boczek, dusić jeszcze około 30 minut (mięso powinno być miękkie, ale się nie rozpadać). Po ugotowaniu usunąć liść laurowy i posypać posiekanym tymiankiem.

Danie doskonale komponuje się z puree ziemniaczanym czy bagietką.