Tatar z łososia

Tatar z łososia

Składniki:

– 250 g wysokiej jakości łososia wędzonego (można zastosować płaty),

– szczypiorek,

– mała cebula,

– sok z 1/2 cytryny,

– przyprawa w płynie Maggi,

– łyżka oliwy (alternatywa – olej),

– 1/2 awokado (obranego ze skórki)

– łyżeczka nasion sezamu

Sposób przygotowania:

Łososia należy drobno posiekać, odstawić na bok. Awokado kroimy w kostkę (o boku około 5 mm), cebulę również (w drobniejszą oczywiście), szczypiorek siekamy. Następnie mieszamy dokładnie składniki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawą Maggi (lub jej odpowiednikiem – kilka kropel wystarczy), dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość polewamy oliwą i posypujemy sezamem.

Tak przygotowane danie odstawiamy na 30 minut do lodówki. Serwować na zimno z dodatkiem chrupkiego pieczywa lub nachos.