Skrzydełka pieczone w kapuście

skrzydelka_w_kapuscie

Składniki:

– 1 kg skrzydełek,

– biały pieprz,

– sól,

– przyprawa do mięs,

– 1/2 główki białej kapusty,

– ostra czerwona papryka,

– 200 g koncentratu pomidorowego,

– 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka przyprawiamy przyprawą do mięs, solą i białym pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej około 3 godzin. Następnie kapustę szatkujemy w piórka (jak do bigosu).

Kapustę gotujemy około 30 minut. Odcedzamy.

Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy ostrą, czerwoną papryką. Na kapuście układamy skrzydełka. Całość zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem pomidorowym.
 
Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę by mięso się zarumieniło.