Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Składniki:

– 3 puszki tuńczyka w oleju, osuszonego i rozdrobnionego,

– 1 pokrojony w plasterki ze skórką zielony ogórek,

– 2 duże lub 3 średnie awokado, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kawałki,

– 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w półksiężyce,

– połowa pęczka posiekanej świeżej kolendry (około ¼ szklanki),

– 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

– 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin,

– 1 łyżeczka soli,

– 1/8 łyżeczka czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski należy włożyć pokrojony ogórek, pokrojone awokado, pokrojoną w półksiężyce cebulę, osuszone kawałki tuńczyka i ¼ szklanki posiekanej kolendry. Całość wymieszać.

Wymieszane składniki należy obsypać łyżeczką soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, i pokropić 2 łyżeczkami oliwy, 2 łyżeczkami soku z cytryny. Całość ponownie wymieszać i kilka razy wstrząsnąć.

Całość odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.