Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki to danie międzynarodowe. Na Czechach i Słowacji nazywane są holubcami, w USA glubkis, na Ukrainie голубці, na Białorusi галубцы, na Litwie balandėliai, a w Rosji – голубцы. W Niemczech znane są w jako krautwickel/kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet.

Składniki:

Gołąbki:

– 1 kg mięsa mielonego z łopatki bez kości,

– 1 cebulę,

– ½ szklanki ryżu,

– 1 kapusta z dużymi, szerokimi liśćmi,

– pieprz czarny mielony do smaku,

– sól do smaku,

– 2 łyżki oleju,

Sos:

– śmietana 18% 400 ml,

– 2 cebule,

– 1 szklanka wody,

– świeży koper,

– sól do smaku,

– łyżka oleju,

 

Sposób przygotowania:

1) Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odsączamy wodę i czekamy aż ostygnie ryż,

2) Cebulę drobno siekamy i podsmażamy cebule do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia,

3) Usuń z kapusty wierzchnie liście, w dość dużym garnku zagotuj wodę (tak, by później zmieściła się główka kapusty, czyli  około ¼ pojemności), włóż do garnka kapustę i gotuj około 10 minut na  średnim ogniu,

4) W czasie, kiedy gotuje się kapusta wymieszaj zmielone mięso z ryżem, dodaj cebuli oraz dopraw pieprzem i solą do smaku w zależności od preferencji,

5) Wyjmij delikatnie kapustę z garnka by nie uszkodzić liści, oddziel – również delikatnie! – liście kapusty, nałóż na nie farsz i zawiń, jeśli kolejne liście nie dadzą się łatwo się oderwać – włóż s powrotem kapustę do garnka i chwilę gotuj w podgrzanej wcześniej wodzie,

6) Czas na przygotowanie sosu – 2 cebule skrój w piórka, podsmaż na oleju do miękkości,  następnie dodaj śmietanę i wszystko zagotuj (uważaj by nie zważyć śmietany!), dodaj drobno posiekany świeży koper, następnie sól do smaku. Dodaj szklankę wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut,

7) Wcześniej przygotowane gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem, przykryj przykrywką i piecz około 90 minut w piekarniku w temperaturze 170-180o C,

Gołąbki należy podawać polane sosem.