Zapiekanka z kurczaka z warzywami

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

Składniki:

– 4 podudzia z kurczaka,

– 1 duża marchew,

– 4 spore ziemniaki,

– biała część małego pora,

– 2 czerwone papryki,

– 250 g pomidorów koktajlowych,

– sól,

– pieprz,

– czosnek,

– natka pietruszki,

– oliwa

 

Sposób przygotowania:

W mięso wmasuj sól, pieprz oraz czosnek. Dodatkowo możesz użyć sproszkowanej słodkiej papryki, majeranku lub tymianku.

Tak przygotowanego kurczaka włóż na co najmniej godzinę do lodówki, po tym czasie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Pokrój pora, marchew i ziemniaki (w większe kawałki) a następnie pokrojone warzywa ułóż koło mięsa, całość polej niewielką ilością oliwy.

Naczynie z daniem wstaw do piekarnika nagranego do 180 stopni C. Po około 30-40 minutach dodaj pokrojoną w większe kawałki paprykę. 

Danie ponownie wstaw do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się warzyw i mięsa.

Pod koniec pieczenia, gdy kurczak jest już zarumieniony dodaj całe pomidorki.

Danie należy podawać na gorąco, posypane drobno pokrojoną natką świeżej pietruszki.

Zamknij