Żeberka grillowane a'la Primek

Żeberka grillowane a'la Primek

Składniki:

 

– około 2 kilogramów żeberek

 

Propozycja marynaty:

– ¾ szklanki bulionu rosołowego,

– ¾ szklanki sosu sojowego,

– ½ szklanki cukru,

– 6 łyżeczek octu jabłkowego,

– 6 łyżeczek oliwy z oliwek,

– 3 drobno posiekane ząbki czosnku

 

Mieszanka przypraw:

– 2 łyżeczki soli,

– łyżeczka sproszkowanej papryki,

– ½ łyżeczki sproszkowanego chilli,

– ½ łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu,

– ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku,

– ½ szklanki cukru

– szczypta pieprzu cayenne,

Do serwowania:

Sos BBQ – przepis znajdziecie TU

 

Sposób przygotowania:

Mięso należy najpierw odpowiednio przygotować. Sprawdzamy, czy żeberka, które kupiliśmy posiadają podskórną membranę. Jeśli tak (czasami rzeźnik ją usuwa, czasami nie) – należy się jej pozbyć. Nie panikuj – jest to dość proste. Podważamy ją nożem (ale nie przebijamy!) i po prostu odrywamy (delikatnie, ale jednak stanowczo) od reszty mięsa, jednocześnie nożem można usunąć nadmiar tłuszczu.

Czas na marynowanie – składniki dokładnie mieszamy ze sobą w naczyniu – dajemy im około 15 minut by się przegryzły, a następnie polewamy nią równomiernie mięso umieszczone wcześniej w głębszym półmisku. Naczynie z mięsem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Idealny czas marynowania to 12 do 24h.

Przed grillowaniem żeberek należy je jeszcze natrzeć mieszanką przypraw z cukrem. Mięso należy osuszyć z marynaty (np. ręcznikiem papierowym) . Następnie przyprawy dokładnie mieszamy wraz z cukrem i wcieramy je palcami w mięso na całej powierzchni.

Teraz najprzyjemniejsza rzecz – grillowanie – stosuj porady Primka, a żeberka będą idealne! Dodatkowo nie zapomnij natrzeć powierzchni grilla olejem. Żeberka grillujemy po 30 minut z każdej strony, płomień ma być mały, żar nad którym następuje grillowanie można określić jako średni, pierwszą godzinę grillujemy je na obrzeżach grilla (nie bezpośrednio nad płomieniem). Następnie grillujemy około 20-40 minut (w zależności od miękkości mięsa) już bezpośrednio nad płomieniami, cały czas kontrolując miękkość żeberek – nie można dopuścić do ich nadmiernego rozmiękczenia i wysuszenia. Podczas 2 fazy grillowania można posmarować żeberka pozostałością marynaty lub sosem BBQ, jednakże w tym przypadku trzeba zwracać szczególną uwagę na karmelizację cukru. Przypalenie na tym etapie zniszczyłoby cały wysiłek włożony w przygotowanie potrawy. Wniosek – trzeba zaczekać z tym na ostatnią fazę grillowania – 5-10 minut.

Kiedy żeberka będą dostatecznie miękkie (sprawdzamy to widelcem zgodnie z radami Primka) – zdejmujemy mięso z grilla i przygotowujemy do serwowania. Pokrój żeberka na części zawierające po 2 kości, linia cięcia niech przechodzi jak najbliżej kości – w ten sposób zachowasz jak najwięcej mięsa, a porcje nie będą zbyt duże. Żeberka podajemy oczywiście z sosem BBQ, ale w zależności od preferencji można zastosować jakikolwiek.

 

Porady Primka:

 

1) Wzbogać smak żeberek myśląc z wyprzedzeniem

 

Niektórzy marynują żeberka przed grillowaniem, niektórzy tylko przyprawiają. Primek poleca obie metody jednocześnie!

 

Marynowanie spowoduje, że mięso będzie przesiąknięte głęboko smakiem przypraw, szczególnie wtedy, kiedy będziemy je marynować dłużej (np. przez noc), przyprawy natomiast pogłębią smak na powierzchni żeberek. Chrupiąca skórka stworzy smaczny kontrast z miękkim i aromatycznym wnętrzem.

 

2) Grilluj powoli/na małym ogniu

 

Sekret przepysznych żeberek kryje się nie tylko w odpowiednim przyprawianiu, ale i także (a właściwie przede wszystkim) w odpowiedniej obróbce termicznej. Grillujemy ostrożnie, nie spiesząc się z przygotowaniem potrawy. Musimy dać żeberkom czas. W ten sposób włókna łączące będą miały czas się stopić i żeberka dzięki temu będą idealne. Jeśli będziemy je grillować zbyt szybko mięso może stać się żylaste i twarde, a to nie jest efekt, który chcielibyście osiągnąć, prawda?

 

3) Posiądź wiedzę, kiedy przestać grillować

 

Obiegowa opinia mówi, że perfekcyjne żeberka powinny niemal same odpadać od kości…ale czy aby na pewno jest to prawda? Jest to raczej chwyt marketingowy mający podkreślić delikatność potrawy.

 

Ty tego błędu nie popełnisz – bo jeśli mięso odpada od kości żeber – to znaczy czy jest rozgotowane i co gorsza – praktycznie suche. Wiec jaki moment jest idealny na zdjęcie żeberek z grilla? Muszą one być po prostu miękkie – sprawdzisz to widelcem. Jeśli widelec wchodzi w mięso bez wysiłku (praktycznie je przebija) – żeberka są gotowe. Nigdy nie czekaj, aż mięso samo zacznie oddzielać się od kości!

Zamknij