Schab a'la Strogonow

Schab a'la Strogonow

Składniki:

Klasyczny Strogonow tradycyjnie powstaje z wysokiej jakości polędwicy wołowej, jednakże z biegiem czasu powstały różne wariacje tego dania – dziś prezentujemy jedną z nich – Schab a’la Strogonow.

– 0,5 kg schabu bez kości,

– 1 cebula,

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

– ½ szklanki bulionu, najlepiej drobiowego,

– 5 ogórków kiszonych,

– 10 średniej wielkości pieczarek,

– 4 łyżki stołowe 12% śmietany,

– 1 łyżka stołowa maki,

– szczypta soli,

– papryka mielona – do smaku,

– pieprz czarny – do smaku,

– 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Mięso należy opłukać, pozbyć się nadmiaru tłuszczu, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski 3-5 cm. Schab przekładamy do miski, oprószamy mąką i całość mieszamy, następnie podsmażamy na oleju około 5 minut i przekładamy do garnka. Całość odstawiamy na bok.

Cebule należy pokroić w cienkie krążki, pieczarki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ogórki natomiast należy pokroić w paski (wielkości podobnej do pasków mięsa).

Warzywa podsmażamy na tym samym oleju co mięso, również około 5 minut.

Następnie do garnka z mięsem dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy oraz bulion. W zależności od preferencji doprawiamy papryką i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu – pod przykryciem – około pół godziny.

Tuz przed końcem gotowania należy dodać śmietanę, mąkę (jeśli sos jest już gęsty można pominąć ten krok) oraz szczyptę papryki – całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać.

Tak przygotowaną potrawę można serwować z makaronami (wersja popularna w USA), ziemniakami, ryżem, kaszą czy chrupiącym pieczywem.

Istnieje opinia, że Strognow – jak większość dań jednogarnkowych – smakuje lepiej na drugi dzień, ale zależy to tak na prawdę od indywidualnych preferencji.

Zamknij