Placki ziemniaczane z azjatycką nutką

placki_ziemniaczane_D

Składniki:

– 1 kg dużych ziemniaków,

– 2 duże marchewki,

– 1/3 szklanki mąki,

– 2 jajka,

– 2 cebule,

– ząbek czosnku,

– 2 łyżeczki sosu sojowego,

– 2 łyżeczki octu ryżowego,

– 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,

– 3/4 łyżeczki nasion sezamu,

– 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku,

– sól,

– pieprz,

– tłuszcz do smażenia (smalec, olej, w ostateczności oliwa)

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach a następnie odsączyć nadmiar płynu. Marchew i cebule należy zetrzeć na tarce o średnich lub małych oczkach, dodać do odsączonej masy ziemniaczanej wraz z mąką. Następnie wbij 2 jajka, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem (proporcje dobierz sam(a) w zależności od preferencji).

Na patelni rozgrzej tłuszcz i nałóż łyżką masę formując placki o grubości co najmniej 0,5 cm, smaż je minimum 3-4 minuty z każdej strony – aż zarumienią się na złoty kolor i wytworzą chrupiącą skórkę.

W międzyczasie przygotuj sos mieszając w salaterce sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i nasiona sezamu.

Placki serwuj ciepłe, posypane szczypiorkiem, pokropione sosem sezamowym (lub alternatywnie sos podaj w np. szklanym pojemniku na sos). 

 
Zamknij