Placki Kalafiorowe

Placki kalafiorowe

Placki kalafiorowe to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Smak kalafiora jest dużo delikatniejszy niż ziemniaka, placki kalafiorowe również będą bardziej korzystne dla naszej figury, gdyż są mniej kaloryczne. Uogólniając – placki kalafiorowe należy traktować jako zdrowszą wersję placków ziemniaczanych.

Składniki:

– 300 g kalafiora

– 1/2 marchewki

– ¼ cebuli

– 3 łyżki mąki pszennej

– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– 1 jajko

– sól, czarny (zmielony) pieprz, biały pieprz i gałka muszkatołowa,

– smażenie: masło klarowane lub olej kokosowy Mondello

Sposób przygotowania:

Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą.

  1. Umyć kalafiora, wysuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać, zetrzeć na tej samej tarce, wymieszać z kalafiorem. Zetrzeć obraną cebulę na tarce o drobniejszych oczkach – wymieszać dokładnie z kalafiorem i marchwią,

  2. Dodać mąki – ziemniaczaną i pszenną, pieprz, sól, jajko, doprawić białym pieprzem i gałką do smaku – według preferencji,

  3. Rozgrzać masło lub olej na patelni, placki formować z około 2 dużych łyżek, smażyć około 5 minut do zarumieniania spodu. Odwrócić placek łopatką – ostrożnie by go nie uszkodzić – powtórzyć smażenie,

  4. Potrawę podawać z sosem pomidorowym, tzatziki, surówką z ogórka, szczypiorkiem lub koperkiem,

Placki kalafiorowe są znakomitą alternatywą dla np. placków ziemniaczanych, sposób podania czy przyprawiania nie różni się od tych bardziej tradycyjnych , przepis można modyfikować względem własnych preferencji. SMACZNEGO! 

Zamknij