Pikantne skrzydełka Buffalo

Pikantne skrzydełka Buffalo

Składniki:

– 14 skrzydełek z kurczaka,

– 1 łyżka miodu,

– olej

 

Sos:

– pół szklanki ostrego sosu chilli (najlepiej sriracha),

– 4 łyżki masła,

– 1 łyżka octu,

– 1 łyżeczka sosu Worcestershire,

– 1 łyżeczka cukru,

– 1/2 łyżeczki cukru,

– ząbek czosnku – posiekany

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka należy pokroić w stawach na 3 części, odrzucić najcieńszą z nich – lotki (można wykorzystać później np. dodając do rosołu) – powinno zostać 28 kawałków.

 

Skrzydełka należy następnie poddać obróbce termicznej. Najwygodniejszym sposobem jest gotowanie połączone z płytkim smażeniem. W garnku należy zagotować posoloną wodę, dodać skrzydełka i ponownie zagotować do momentu zwarzenia (około 5 minut). Skrzydełka następnie odcedzamy i osuszamy. Teraz czas na smażenie – należy rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju, a następnie podsmażyć skrzydełek z obu stron na kolor złoty – jednocześnie posypując cukrem przy odwracaniu na drugą stronę.

 

Alternatywnymi metodami są:

– głębokie smażenie (skrzydełka całkowicie zanurzone w oleju, smażymy aż do zarumienia),

– pieczenie – skrzydełka należy wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, posypać 1 łyżeczką cukru i pieczemy w rozgrzanym do 200 ℃ piekarniku 20-30 minut.

 

W czasie kiedy skrzydełka są poddawane obróbce termicznej należy przygotować sos.

W rondelku rozpuszczamy masło z pikantnym sosem chilli, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy mieszając. Na koniec dodajemy soli do smaku.

Gotowe, gorące skrzydełka smarujemy miodem i mieszamy z sosem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Danie najlepiej smakuje na świeżo, więc należy je podawać z myślą serwowania całego posiłku na raz. Odgrzewane traci część swoich walorów smakowych.

Zamknij