Papryki z nadzieniem a'la Taco

Papryki z nadzieniem a'la Taco

Papryki faszerowane (w tym wypadku z nadzieniem taco) to bardzo smaczne danie, dostarczające dużo energii, klasyczne, eleganckie i jednocześnie proste w wykonaniu.

Składniki:

– 3 papryki, przepołowione, z usuniętymi nasieniami i białymi częściami,

– oliwa z oliwek,

– ½ posiekanej cebuli cukrowej,

– 1 posiekany ząbek czosnku,

– 500 g mięsa mielonego z indyka,

– świeżo zmielony czarny pieprz.

– sól,

– 2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry.

– jedna łyżka stołowa sproszkowanego chili,

– ½ łyżki stołowej kminku,

– ½ łyżki stołowej sproszkowanej papryki,

– 1 szklanka startego sera cheddar (lub innego ostrego i twardego sera),

– 1 szklanka startego sera parmezan,

– 1 szklanka poszatkowanej sałaty,

(oraz pomidorowa salsa/ostry sos/ ćwiartki limonki – dodatki)

Sposób przygotowania:

– Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza

– Na dużej patelni podgrzej łyżkę stołową oliwy (średni ogień)

– Podsmaż posiekaną cebulę (do zmiękczenia – około 5 minut), następnie posiekany czosnek (smażymy 1 minutę), następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy aż mięso nie będzie więcej różowe (surowe) – około 5 minut. Następnie odsączamy tłuszcz

– Dodaj chili, kminek, sproszkowaną paprykę, obsyp solą i pieprzem do smaku,

– Umocz papryki w oliwie oraz obsyp solą i pieprzem (zewnętrzna warstwa, do smaku, z umiarem), wypełnij świeżo usmażonym i przyprawionym farszem (około łyżki stołowej – w zależności od wielkości papryki), resztę wypełnij mieszanką startego parmezanu i cheddara (ser ma się znajdować na szczycie)

– Papryki włóż do wcześniej rozgranego piekarnika, piecz aż nie roztopi się ser i papryka będzie chrupiąca

– Upieczone papryki posyp posiekaną kolendra i sałatą

– Papryki podawaj z dodatkiem pomidorowej salsy, pikantnego sosu (np. Tabasco) lub ćwiartkami limonki.

Zamknij