Musztardowo-miodowy sos BBQ

Musztardowo-miodowy sos BBQ

Musztardowo-miodowy sos BBQ jest to świetne połączenie 2 smaków: miodu i musztardy. Sos jest popularny w kuchni amerykańskiej, gdzie służy jako marynata do mięs (np. żeberek) lub dip.

Składniki:

– 1 szklanka musztardy OCTIM

– ćwierć szklanki miodu

– 1/3 szklanki octu jabłkowego

– 2 łyżeczki sosu Worcestershire

– ćwierć szklanki brązowego cukru

– łyżeczka sproszkowanego chilli lub ostrej papryki

– 2 łyżki ketchupu

– 1 drobno posiekany ząbek czosnku

– sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce lub innym naczyniu, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, następnie przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem np. do grilla.

Zamknij