Makaron z buraczkami

makaron_z_buraczkami

Składniki:

– 4 średniej wielkości buraki,

– 300 g różyczek brokułów,

– 30 ml masła,

– 10 ml oliwy z oliwek,

– 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki,

– 6 stłuczonych ząbków czosnku,

– 500 g makaronu świderki,

– 250 g pokruszonego sera feta,

– 100 g prażonych orzechów nerkowca

 
 

Sposób przygotowania:

Obierz buraki, gotuj około 30 minut, następnie wyjmij, pokrój w kosteczkę i piecz w piekarniku około 30 minut.

Ugotuj brokuły i odstaw do ostygnięcia.

Masło i oliwę rozgrzej na patelni następnie smaż pieczarki aż staną się miękkie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilkę mieszając od czasu do czasu.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, mieszając dodaj pieczarki, a następnie ser feta, brokuły, buraczki i orzechy. Przed podaniem skrop oliwa z oliwek.

Zamknij